
CEO 17-15—December 13, 2017

CONFLICT OF INTEREST

CITY COMMISSIONER SERVING AS CHARTER SCHOOL

ATTORNEY WHILE CITY SELLS/TRANSFERS PROPERTY TO CHARTER SCHOOL

To: Mr. Robin Gibson (Lake Wales)

SUMMARY:

A city commissioner will have a prohibited conflict of interest pursuant to Section 112.313(7)(a),

Florida Statutes, were the city to sell property to a charter school where he serves as general

counsel, as that section prohibits employment or a contractual relationship with a business entity
or agency doing business with one's own agency. If the property is donated, a conflict will not be

found under Section 112.313(7)(a) so long as the commissioner refrains from any involvement in
the transfer. Referenced are CEO 16-9, CEO 12-9, CEO 11-6, CEO 04-6, CEO 04-5, CEO
12-9, CEO 94-5, CEO 90-51, CEO 83-5, CEO 82-13, and CEO 76-2.

QUESTION 1:

Would you, a city commissioner, have a prohibited conflict of interest under Section 112.313(7)
(a), Florida Statutes, were the city commission to sell real property to a charter school where

you serve as the general counsel?

Question 1 is answered in the affirmative.

In your letter of inquiry and additional information provided to our staff, you state that you currently serve

as a city commissioner and, in your private capacity, serve as the general counsel for a charter school system of

five schools governed by the same board of trustees (hereinafter the charter school). You relate the charter

school is a tax-exempt nonprofit under Section 501(c) of the Internal Revenue Code and that it operates under a

charter issued by the county's public school district.1 You state that your position as general counsel to the

charter school is paid and is as an independent contractor, rather than as an employee.

You state the charter school is hoping to build an additional middle school and would like to acquire

property owned by the city to aid in the school's expansion. In particular, you relate the charter school is

interested in acquiring an abandoned public school complex, located in the city's historic core, which has been

vacant for 25 years. You state the terms of a conveyance from the city have not been discussed, although you

indicate that neither you nor you law firm will represent the charter school before the city commission regarding

the property's acquisition; instead, you will recommend that the charter school retain a transactional lawyer to
handle such representation. You inquire whether you will have any conflict of interest were the city commission to

transfer title of the complex to the charter school.

Section 112.313(7)(a), Florida Statutes, is relevant to your inquiry and states:

CONFLICTING EMPLOYMENT OR CONTRACTUAL

RELATIOSHIP.--No public officer or employee of an agency shall have or hold

any employment or contractual relationship with any business entity or any
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agency which is subject to the regulation of, or is doing business with, any

agency of which he or she is an officer or employee . . . ; nor shall an officer or

employee of an agency have or hold any employment or contractual relationship

that will create a continuing or frequently recurring conflict between his or her

private interests and the performance of his or her public duties or that would

impede the full and faithful discharge of his or her public duties.

The first part of Section 112.313(7)(a) prohibits a public officer from having a contractual relationship or

employment with any agency or business entity that is either subject to the regulation of, or is doing business with,

the officer's own agency. Entities are "doing business" with one another wherever there is an exchange of

consideration, such as money, property, or services. See CEO 04-5 and CEO 90-51. You will have a

prohibited conflict under the first part of Section 112.313(7)(a) were the city commission to sell the property, or

contract to sell the property, to the charter school for consideration, as you will have a contractual relationship

with a business entity or, in argument, an agency (i.e., the charter school) doing business with your agency (i.e.,

the city commission).2

In your inquiry, you assert that the charter school should be considered a public "agency" as opposed to

a "business entity." However, the distinction will make no difference regarding the application of the first part of

Section 112.313(7)(a) if the title transference is for consideration. Even were we to consider a charter school to

be an "agency," the first part of Section 112.313(7)(a) still would apply, as the statute prohibits a public officer
from holding any employment or contractual relationship "with any business entity or any agency" subject to the
regulation of, or doing business with, the public officer's own agency. (emphasis added). We have not

overlooked that we have found in certain circumstances that agreements between government agencies
("intergovernmental agreements") do not constitute "doing business" for the purpose of Section 112.313(7)(a).

See, for example, CEO 83-5 (agreement between county and city governments to have city run county
ambulance services using city employees) and CEO 76-2 (agreement between city and county governments to

keep city prisoners in county jail). However, these and other decisions are limited to circumstances where
governmental entities are arranging for the provision of services without a component of private remuneration. To

find otherwise now would undercut the language of Section 112.313(7)(a) indicating that arrangements between
governmental agencies should, in general, be considered "doing business." Therefore, even were we to consider

the charter school to be an "agency," a prohibited conflict would still exist under the first part of Section
112.313(7)(a) as we decline to find this type of arrangementâ€”a sale of property for considerationâ€”qualifies
as the type of intergovernmental agreement that has led us to find entities were not conducting business in the

past.
Question 1 is answered accordingly.

QUESTION 2:

Would you have a prohibited conflict of interest under Section 112.313(7)(a), Florida Statutes,
were the city commission to donate real property to the charter school?

Question 2 is answered in the negative, subject to the limitations set forth below.

In the additional information that you submitted, you indicate there is the possibility that the city may

transfer title to the property to the charter school for no consideration, but with the charter school paying the
closing costs. You state, again, that your law firm would not be involved in representing the charter school
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regarding the transfer of title in such circumstances, but would recommend that the charter school retain a

transactional attorney to handle the transfer, as discussed in Question 1.
Under this alternate scenario where the title transfer is not for considerationâ€”but instead involves a

donation of propertyâ€”the first part of Section 112.313(7)(a) will not be triggered. In previous opinions, we
have found a donation of property does not rise to the level of "doing business" because there is no exchange of

consideration. See CEO 04-6 and CEO 82-13.3

Our analysis, then, turns to the second part of Section 112.313(7)(a) which prohibits a public officer

from having a contractual relationship or employment that will create a "continuing or frequently recurring" conflict
of interest, or that will "impede the full and faithful discharge" of his public duties. As general counsel to the
charter school, you have a contractual relationship with your client, as does each member of your firm, and this

contractual relationship will remain for you even if other members of your firm take over the representation of the
charter school. See, among others, CEO 16-9. Therefore, were you, or your firm, to represent the charter

school regarding the title transfer, or any other city commission matter, while you are serving on the city
commission, the second part of the statute would be implicated. See, among others, CEO 11-6, Question 2.

However, you indicate that if the city and charter school decide to proceed with the title transfer, you will
recommend that the charter school hire a transactional attorney to represent its interests and that neither you nor

your firm will be involved. In this narrow circumstance, and assuming you do not use your position as a city
commissioner to advocate for or advance the title transfer in any way, we find your employment relationship with

the charter school will not be prohibited under the second part of the statute. This finding, though, hinges upon
the title being transferred without consideration and you taking no actionâ€”in either your private capacity as
charter school attorney or your public capacity as city commissionerâ€”regarding the transfer. This means you

must not discuss or become involved in any issue being presented to the city commission concerning the title
transfer, whether before, during, or after commission meetings.

Question 2 is answered accordingly.

ORDERED by the State of Florida Commission on Ethics meeting in public session on December 8,
2017, and RENDERED this 13th day of December, 2017.

____________________________________

Michelle Anchors, Chair

[1] The charter school's bylaws, which are available online, confirm that it is incorporated under Section 501(c)(3) and that it is
governed by a corporate board of trustees, not by the publicly-elected board of the chartering school district.

[2]We note that even if you were to abstain from a vote concerning a transfer for considerationâ€”and even if you were to
comply with the other requirements of the voting conflict statute (Section 112.3143(3)(a), Florida Statutes)â€”the conflict under
the first part of Section 112.313(7)(a) would not be obviated, as the provision operates independently from the voting conflict
statute. See CEO 12-9 and CEO 94-5.

[3]We also see no indication that the charter school is subject to the regulation of the city commission.
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